Kan din gæring forbedres?
Her er nogle simple råd om hvordan du let får en bedre gæring og klaring:
-
tilsæt ilt i dit urt
-
næring i din urt
-
evt. klaring
-
forbered gæren
-
korrekt gæringstemperatur
-
diacetyl pause
-
køleklaring
Gærceller set i mikroskop
1: Når gæren tilsættes urten, lever den i en aerob fase hvor den bruger ilten til formere sig. Når ilten er brugt, begynder den så at gære. Der er derfor vigtigt at der er ilt nok til stede, for at en sund opformeret gær til at arbejde.
Det optimale iltniveau er 8 – 10 ppm opløst ilt. Hvis du lader urten ’plaske’ ned i gærspanden, vil du opnå 2 – 3 ppm.
Hvordan tilføres så ilten på en for haandbryggere praktisk måde? – med en lille pumpe via et sterilfilter, silikoneslange og iltsten. Her optages 8 ppm ved 22 grader varm urt. Jo lavere temperatur, des mere ilt optages. Ved 27 grader optages kun 7 ppm.
2: Derudover har gæren brug for mineraler og salte for at arbejde optimalt. Der anbefales til bruge Servomyces, et produkt lavet af gærceller tilsat blandt andet zink og anbefales af WhiteLabs m.fl.
3: Hvis du ønsker en klar øl, kan du med fordel bruge Klar Urt, et produkt baseret på karragenan (udvundet af Irish Moss).
4: Gæren findes i 2 former: flydende og tørret.
Flydende gær findes typisk i pakker med nok celler til 20 – 25 liter og kan med fordel opformeres, hvis den er lidt gammel, eller skal bruges til mere end 25 liter.
Tørgæren bør hydreres før brug med rent vand, da det let trænger gennem cellevægen og ’vækker’ gæren. Drys ikke tørgæren direkte i urten, da den højere viskositet i urten har sværere ved at gennemtrænge cellevægen.
Hydrering af tørgær:
-til 11 gram gær bruges 1,2 dl vand der koges og nedkøles til ca. 25 grader.
-Gæren tilsættes og skal stå min. 15 min. før omrøring og tilsætningen.
5: Det er vigtigt at gæren arbejder i det temperaturområde den er specificeret for. Jo varmere gæren arbejde, des flere estere (krydderi- frugt- og blomstersmag) produceres der.
6: Når gæringen er færdig, dvs. vægtfylden ikke falder yderligere, skal den stå stille i 4 – 5 dage så gæren kan rydde op efter sig selv. Det kaldes også diacetylpause.
7: Hvis du har mulighed for det, kan øllet køleklares. Du stiller gærbeholderen så tæt på 0 grader som muligt i 5 -7 dage.
Dette er en meget kortfattet version af hele gæringsproblematikken og der kan nørdes mere mere i emnet, men bruger du ovenstående informationer, er du kommet langt.
Lund Teknik kan selvfølgelig hjælpe med udstyr og råvarer der er nævnt, f.eks:
Luftpumpe med sterilfilter, silikoneslange og iltsten
Servomyces Mix, Klar Urt og den lette løsning; Klar Urt og Servomyces i pakning til 25 liters bryg.